Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Stendhal

Stendhal – Vlastním jménem Henri Beyle. Je autorem psychologické prózy. Jeho dílo je přechodem mezi romantismem a realismem.
Červený a černý – Barvy červená a černá symbolizují vojenskou uniformu a kněžskou kariéru. Dřevařský syn Julien Sorel se pokouší po Napoleonově vzoru o společenský vzestup. Svůj obdiv k Napoleonovy ale tají. Moc dobře ví, že již nelze vyniknout vojenským hrdinstvím, a tak se pokrytecky dává na kněžskou dráhu. Přijímá místo soukromého učitele u venkovského starosty pana de Renal a současně se stává milencem jeho ženy. Poté se Julien pokouší o církevní kariéru prostřednictvím kněžského semináře. Stává se tajemníkem francouzského markýze a svede jeho dceru Matyldu. Ta však otěhotní a markýz pod tlakem situace svoluje k společensky nerovnému sňatku. Vše překazí udavačský dopis paní de Renal. Julien svou první milenku postřelí a při následném soudním procesu vmetá soudcům, kteří jsou podplaceni v jeho prospěch, do tváře pohrdání jejich společností. Odmítá milost a umírá jako vzbouřenec.
Kartouza parmská – Dvoudílný psychologický román s autobiografickými rysy. Mladý hrdina Fabrizio del Donago, plný ideálů a nadšení, utíká z domova a stane se svědkem Napoleonovy porážky u Waterloo. Rozčarovaný se vrací do Itálie, kde nastupuje dráhu církevního hodnostáře. Později při náhodném milostném dobrodružství zabije člověka a jako vězeň parmské citadely se zamiluje do Klélie, dcery velitele věznice. Ačkoliv se Fabriziovi podaří z věznice utéct, po čase se opět do Parmy vrací a naváže poměr s v té době již provdanou Klélií. Když však umírá nejen milenka, ale i jejich syn, ztratí Fabrizio zájem o kariéru a nalezne útočiště v parmském kartuziánském klášteře.
Rusko
Alexandr Sergejevič Puškin – Básník, prozaik a dramatik. Byl šlechtického původu a byl na to hrdý. Za svou tvorbu byl celou dobu pronásledován. Za účast na proticarském povstání byl poslán do vyhnanství na Kavkaz. Ve svých dílech se inspiroval jeho přírodou. Po návratu byl vmanipulován do souboje a zabit.
Evžen Oněgin – Veršovaný román. Oněgin přijíždí z velkoměsta na venkov za přítelem Lenským. Zde se setkává se statkářskou, která má dvě dcery: Olgu a Taťánu. Oba se zamilují do Olgy. Ta si nakonec vezme Lenského za manžela. Taťána se zamiluje do Oněgina. Ten ji ale odmítne. Lenský na Oněgina žárlí. Dojde k souboji a Lensky je zabit. Oněgin se vrací do Petrohradu a po letech se zde opět setká s Taťánou. Zamiluje se do ní, ale Taťána na křivdu nezapomněla. Odmítne ho a Oněgin ztrácí smysl života.
Boris Godunov – Historické drama. Autor zde líčí dávný souboj o moskevský trůn, ale řeší při tom aktuální politické otázky.
Piková dáma – Novela s fantastickým námětem. Heřman je posedlý touhou zmocnit se tajemství tří vyhrávajících karet. Aby se vloudil do domu staré hraběnky, naváže milostný poměr s její schovankou. Hraběnka prozrazuje Heřmanovi ve snu ony tři karty, při nočním setkání s ním ale umírá. Heřman na zmíněné karty sází a dvakrát vyhraje veliké částky. Při třetí sázce se mu však místo esa zjeví piková dáma jako symbol mrtvé hraběnky. Heřman přijde o všechno a zešílí.
Kavkazský zajatec – Lyricko-epická skladba.
Kapitánská dcerka – Povídka.

Žádné komentáře:

Okomentovat