Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Julius Fučík

Julius Fučík – Prozaik, novinář, literární a divadelní kritik.
Reportáž psaná na oprátce – Toto dílo bylo sestaveno z motáků, které psal Julius Fučík ve vězení gestapa v Praze na Pankráci. K vydání ho připravila jeho žena Gusta Fučíková a Ladislav Štoll. Úplná kniha vyšla až po listopadu 1989. Předtím byla vydávána účelově, aby pro komunisty podporovala mýtus o Fučíkově hrdinství.
Eduard Valenta – Prozaik a novinář.
Jdi za zeleným světlem – Děj románu se odehrává za okupace. Hlavním hrdinou je spisovatel. Ten odchází znechucen z Prahy na venkov ke svému příteli poté, co se rozvedl se ženou a dcera spáchala sebevraždu. Sžíval se postupně se svým novým okolím, byl vystaven nebezpečí, když u sebe skrýval ruského důstojníka. V prvních dnech svobody byl zastřelen ustupujícími Němci. Dílo je napsáno v existencialistickém pojetí: „Jedinou jistotou člověka je smrt.“ Zelené světlo zde pro hrdinu symbolizuje světlo naděje, které umožňuje člověku nerezignovat. Dobový schematismus porušil pesimistickým tónem románu i otázkami o smyslu lidské existence.
Karel Ptáčník – Prozaik.
Ročník jedenadvacet – V tomto románu zpodobnil autor na osudech několika českých chlapců osud celé mladé generace. Hlavní hrdinové byli posláni na nucenou práci do Německa a tato situace je tvrdou zkouškou jejich charakteru. Román nemá ústřední postavu a končí útěkem Čechů z pracovního tábora, při kterém se setkávají se sovětskými tanky. Autor tímto dílem ukázal špatné stránky fašismu, jeho zlo a nelidské zacházení se životem.
Norbert Frýd – Prozaik. Představitel druhé vlny literatury o okupaci a válce, která zobecňuje válečný prožitek a prohlubuje psychologickou kresbu postav.
Krabice živých – Autobiografický román, ve kterém autor zobrazil otřesný obraz života v koncentračním táboře na sklonku druhé světové války. Využil při tom vlastní zážitky z Terezína, Osvětimi a Dachau. V centru je příběh pražského intelektuála Zdeňka Roubíka, který v táboře zastává funkci pomocníka vězeňského písaře. Mimo jiné má na starosti kartotéku vězňů, což je ona krabice živých z názvu díla. Zdeňkova touha přežít přerůstá v uvědomělou pomoc jiným i za cenu vlastního ohrožení. Román je vyprávěn v er-formě.
Arnošt Lustig – Prozaik, publicista a scénárista. Autor židovského původu, který prošel Terezínem, Osvětimí a Buchenwaldem. Na jaře 1945 uprchl z transportu smrti. Žije a přednáší v USA, po roce 1989 navštěvuje také naši zemi. Ve svých dílech podal umělecké svědectví o osudu Židů za nacismu. Prosadil se hned prvními knihami povídek.
Noc a naděje, Démanty noci a Noc a den – Knihy povídek. Jsou silně autobiografické. Autor v nich vypráví o válečném období, o životě v koncentrácích a o jeho následcích.
Dita Saxová – Novela vypráví příběh osmnáctileté dívky, která přežila koncentrák. Tato zkušenost jí vzala veškeré iluze o životě. Trpí jakýmsi komplexem vykořeněnosti a její trauma jí neumožňuje vybudovat nový život. Když nemůže překonat pocit životní prázdnoty a nepomáhá ani emigrace do Švýcarska, ukončí svůj život dobrovolným pádem z ledovce.
Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou – Tato novela byla inspirována skutečnými událostmi. V Itálii jsou zatčeni židovští obchodníci s americkými pasy. Za velkou částku peněz jim nacisté slíbí, že je vymění za své zajatce. Jeden ze skupiny zajatých Židů se snaží zachránit krásnou polskou tanečnici Kateřinu Horowitzovou, které si všiml na rampě koncentračního tábora. Za peníze si vyžádá její doprovod do Německa. Velitel Němců žádá další a další peníze. Nakonec oznámí, že švýcarské úřady žádají dezinfekci Židů a odvádí je do převlékárny u plynové komory pod záminkou koupele. Jediná Kateřina vytušila podvod a jediná se vzchopila k činu. Vytrhla jednomu Němci pistoli a zastřelila jej, druhého zranila. Ji i všechny ostatní Němci okamžitě postřílí. Hlavní hrdinka se stala symbolem statečnosti a aktivního boje proti zlu a násilí. Její vlastnosti jsou v kontrastu s pasivitou ostatních.
Nemilovaná /Román z deníku sedmnáctileté Perly Sch./ – Román vypráví tragický příběh dívky z Terezína, která je nucena živit se prostitucí.
Jan Otčenášek – Prozaik a scénárista.
Romeo, Julie a tma – Novela s baladicky laděným dějem se odehrává v Praze za druhé světové války. Setkáváme se zde s shakespearovským tématem tragické lásky. Příběh uvádí citát z Romea Julie. Student Pavel, syn majitele krejčovství, jednou večer potkává v parku židovskou dívku Ester. Ta odmítla nastoupit do transportu do Terezína. Pavel ji schová ve svém pokoji za krejčovstvím, který mu otec zřídil, aby se měl kde učit. Vše se odehrálo den před atentátem na Heydricha. Pavel a Ester se do sebe zamilují. Jejich láska ale musí zůstat utajena, protože jinak by Ester musela odejít. Za přechovávání nehlášené osoby za stanného práva byl trest smrti. Úkryt dívky časem odhalí tovaryš Čepek a Pavlův otec, ale také kolaborant Rejsek. Pavel se obává jeho udavačství, chce proto Ester odvézt na venkov k příbuzným. Druhý den nacisté hledají ukryté parašutisty. Ester nechce ohrožovat ostatní lidi a utíká. Na ulici je zastřelena dávkou z kulometu. V tomto díle autor ukázal, že nad smrtí vždy bude vítězit láska a zlu je nutno čelit.
Kulhavý Orfeus – Tento román je částečně autobiografický. Vypráví o válečných zážitcích generace totálně nasazených mladých lidí v letecké továrně. Ti se snaží vytvořit odbojovou skupinu Orfeus, jejíž konec je však tragický. Pavle, hlavní hrdina předchozí novely, pomstil smrt Ester, ale sám umírá při neúspěšném pokusu nastražit pod vagón výbušninu.

Žádné komentáře:

Okomentovat