Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Anarchističtí buřiči

Anarchističtí buřiči
Viktor Dyk – Básník, dramatik a prozaik. Vystudoval práva. Za první světové války byl pro svou literární a politickou činnost vězněn. Po vzniku Československa byl redaktorem Národních listů a později dokonce senátorem. Svými vyhraněnými pravicovými postoji byl vzdálen od Masarykových idejí. Zahynul při koupání v Jaderském moři. V jeho díle se často objevuje rozpor snu a skutečnosti a útočná ironie.
Krysař – Novela na motivy staré německé pověsti. Ve shodě s romantismem ji autor obměňuje motivem milostné deziluze. Novela vypráví o krysaři, který přichází do města Hammeln, aby zbavil město krys. Ačkoliv krysař svůj úkol splní, nedostane od radních řádně zaplaceno. Navíc přichází osobní citové zklamání a rozhořčení nad zkaženou a pokryteckou morálkou měšťanů. To vše vede ve svém důsledku ke krysařovu odvetnému činu – svou vábivou hrou na píšťalu odvádí občany Hammelnu do propasti. Trestu ujde pouze rozumově zpožděný rybář Jörgen a nemluvně.
Zmoudření dona Quijota – Drama je osobitě přetvořenou starší látkou. Jedná se patrně o nejvýznamnější dílo českého divadelního symbolismu. Je tragickým příběhem muže, který se ocitá mezi snem a skutečností. Vybere si skutečnost a zmoudří. Následkem toho ale umírá, protože beze snů se nedá žít.
František Gellner – Básník, prozaik, žurnalistický satirik, kreslíř, karikaturista a ilustrátor. Syn židovského obchodníka. Studoval vysoké školy ve Vídni a Příbrami. Žil bohémským způsobem života až do doby, kdy získal místo redaktora v brněnských Lidových novinách. Padl v prvním roce první světové války.
Po nás ať přijde potopa!, Radosti života – Tyto sbírky jsou dokladem antiliterárního stylu. Dílo je psáno formou osobní zpovědi. Hlavním hrdinou je neúspěšný student, bohém a piják. Autor užívá hovorové řeči i vulgarismů, popisuje dobové formy lidské zábavy, hospody, šantány atd. Vyjadřování je blízké hovorovému, prozaickému sdělení. Pojmenování jsou převážně přímé, na rozdíl od tvorby symbolistů. V obrazech velkoměsta autor vyjadřuje svůj odpor k měšťáckému světu, falešné morálce a pokrytectví.
Fráňa Šrámek – Básník, prozaik a dramatik. Narodil se ve vesnici Sobotka v Českém ráji, studoval na gymnáziu v Písku. Nedokončil studium práv a raději se věnoval literatuře. Vojenskou službu konal v Českých Budějovicích a odrazila se v jeho tvorbě. Z počátku se věnoval také politice. Za své antimilitaristické postoje byl vězněn. Za první světové války bojoval na Haliči, v Itálii a Rumunsku. Po válce se sblížil s autory kolem Karla Čapka a zanechal politické aktivity. Měl hluboký vztah k rodnému kraji a psal kvalitní přírodní a milostnou lyriku. Ve svém díle byl důsledným impresionistou, příběh je vedlejší a hlavním smyslem je zachytit prchavost okamžiku. Zabýval se především mladou generací, jejím zráním a konflikty s okolím. Byl na straně mladé generace a díky tomu měl pro válce na nejmladší generaci čtenářů značný vliv.
Poezie:
Života bído, přec tě mám rád – Sbírka z roku 1905 vyjadřuje básníkův vztah k životu, buřičství a odpor k měšťáctví.
Píšou mi psaní – Rebelantská píseň, je humorná a obsahuje i ironii.
Modrý a rudý – Sbírka básní ve které je ještě patrný autorův anarchistický útok na společnost a na rakouský militarismus. Modrá barva je symbolem vojáka a rudá anarchismu.
Raport – Báseň psaná formou vojenského hlášení. Objevuje se zde paralela umírajícího vojáka a umírajícího koně. Báseň je protiválečným protestem.
Splav – Sbírka impresionistické milostné lyriky. Je vyjádřením vztahu člověka k přírodě, radosti ze života, ale i odrazu válečných hrůz. Oslavuje domov a rodný kraj. Lyrika zpěvná, prostá a citová. Je zda vliv vitalismu.
Rány, růže – Sbírka básní z období konce první republiky a okupace. Jsou vlastenecké a namířené proti fašismu.
Próza:
Prvních jedenadvacet – Povídkový soubor s námětem ze života buřičů a ztroskotanců. Kritizuje rodinu, vojenskou službu a státní zřízení.
Stříbrný vítr – Impresionistický román věnovaný citovým a erotickým zmatkům dospívání. Je příběhem dospívajícího studenta Jana Ratkina, který se střetne s pokryteckou měšťáckou společností a morálkou a vzepře se jí. Čelí tyranství svého otce a nepochopitelnému světu dospělých. Zamiluje se do Aničky Karasové, ale i zde je nakonec zklamán. Stříbrný vítr je symbolem věčného mládí a naděje. Jedná o jeden z nejvýznamnějších českých románů o mládí a dospívání. Obsahuje autobiografické prvky.
Tělo – Vitalistický román chvála plného života a odsouzením války, která ničí lidské štěstí. Jedná se o ženský protest proti válce.
Žasnoucí voják – Povídky o tragédii vojáků a nesmyslnosti války.

Žádné komentáře:

Okomentovat