Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Balady a romance

Balady a romance – Vrchol lidovosti, tzn. básně o lidu určené pro lid, psané lidovím jazykem. Odklon od nadpřirozeným námětům k motivům ze života. Většina námětů je biblických a legendárních s humornou nebo sociální pointou. Jsou zasazeny do prostředí české vesnice, např. Romance štědrovečerní, Balada rajská, Balada májová. Dalším námětem byl národ, láska k lidu a české zemi, např. Balada česká. Pokus o charakteristiku českého člověka a národa, např. Romance o Karlu IV. Obraz radostné nálady, např. Romance o jaře 1848. Dalším námětem byli tragické lidské osudy, např. Balada dětská, kde je smrt v podobě hravého dítěte, nebo Balada horská, popisující naivní víru dítěte, že bylinami lze zacelit Kristovy rána. Klasický námět viny a trestu obsahují např. Romance helgolandská či Balada stará – stará.
Prosté motivy – Sbírka intimní a přírodní lyriky. Je rozdělena na čtyři oddíly: Jarní, Letní, Podzimní a Zimní. Proměny přírody jsou paralelou s proměnami v lidském životě.
Zpěvy páteční – Tato sbírka byla vydána Vrchlickým až po Nerudově smrti. Obsahuje národní a vlasteneckou lyriku. Víru v slavnou budoucnost národa. Je psána formou žalozpěvu a hymny na téma národního utrpení a odboje.
Láska – Báseň o autorově vřelém vztahu k národu.
Jen dál – Báseň vyzývá k činům. Obraz moře, které symbolizuje národ, je dále umělecky rozvíjen.
Próza:
Trhani – Román o životě dělníků pracujících na stavbě železnice. Jsou zde líčeny jejich tragické osudy a sociální problémy.
Arabesky – Soubor povídek z prostředí Prahy. Obsahuje kritiku společnosti i sebeironii.
Vampír – Povídka o malíři, kde záhadně umírají lidé, které namaloval.
Loretánské zvonky – Povídka.
Blbý Jóna – Povídka.
Povídky malostranské – Vrcholný soubor 13 próz o životě na pražské Malé Straně. Je zde popisována zdánlivá idyla zdejšího prostředí, která ale má i své tragické osudy. Některé povídky jsou vážné, jiné humorné, rozřešení smírná i tragická. Popisování jsou příslušníci drobné buržoazie, jako pan Vorel a pan Rybář, i chudina a žebráci, např. Vojtíšek. Sbírka obsahuje autobiografické prvky, např. Svatováclavská mše, Jak to přišlo. Převažuje vypravování v ich-formě. Autor často působí jako vypravěč nebo se ztotožňuje s některou z postav, např. Večerní šplechty, Figurky, Týden v tichém domě. Některé postavy jsou podivínské, např. Hastrman, Doktor Kazisvět.
Týden v tichém domě – Tato povídka líčí osudy obyvatel městského činžáku. Jsou zde popisováni maloměšťáci s jejich předsudky, pokrytectvím, zištností a morální zchátralostí, ale i chudina.
Vítězslav Hálek – Narozen v Dolínku na Mělnicku. Žil na venkově. Studoval filozofii a teologii. Studia nedokončil, a kvůli tomu se na čas rozešel s rodiči. Spolupracoval s Nerudou v almanachu Máj, ale v osobním životě byli spíše odpůrci. Ve své době byl velice oblíbeným autorem. Jako novinář psal pro Národní listy. Byl organizátorem kulturního života. Působil v Umělecké besedě. Byl optimista a prožil krátký, ale plný život s dívkou svých snů.
Poezie:
Alfred – Lyricko-epická báseň ovlivněná Máchou a Byronem.
Pohádky z naší vesnice – Sbírka epických básní se sociálně-kritickým postojem.
Večerní písně – Lyrická sbírka básní. Je optimistická a raduje se ze života. Je psána lehkou zpěvnou formou v prostých citových verších. Autor se inspiroval šťastnou láskou a vztahem k přírodě.
V přírodě – Sbírka básní. Obraz rodného kraje má symbolický význam: harmonie a klid X lidská společnost plná rozporů.
Próza:
Na vejminku – Povídka na téma vztahu rodičů a dětí.
Poldík rumař – Smutná povídka. Poldík miluje dívku. Ta si ale vezme jiného a má s ním dítě. Když zemře, Poldík si k sobě její dítě vezme a stará se o něj.
Muzikantská Liduška – Motiv nešťastné lásky, které rodiče nepřejí.
Na statku a v chaloupce – Tématem je sociální struktura vesnice a vztahy mezi lidmi. Prostředí je plné kontrastů: blahobyt X chudoba, sedlák Líska X Jíra a Lenka, rozvrácená rodina X spokojenost a rodinné štěstí.
Adolf Heyduk – Je autorem více jak 60 sbírek přírodní, vlastenecké i osobní lyriky.
Cimbál a husle – Sbírka básní.
Rudolf Mayer
V poledne – Sociální balada.
Václav Šolc
Prvosenky – Sbírka básní.

Žádné komentáře:

Okomentovat