Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Venkovská próza

Venkovská próza
Karolína Světlá – Vlastním jménem Johana Rottová. Pseudonym Světlá si dala podle vesnice Světlá v Podještědí, ke které měla citový vztah. Zde se také narodil její manžel Petr Mužák, který působil jako středoškolský profesor. Pocházela z bohaté pražské rodiny. Její sestra psala pod pseudonymem Sophy Podlipská. Platonicky milovala Jana Nerudu. Je autorkou povídek a románů. Její život se promítá do jejího díla, ve kterém se často věnuje postavám emancipovaných ženských hrdinek, které se dokáží zříci osobního štěstí a obětovat se. Mají být vzorem národní společnosti.
Román lásky a cti – Román v dopisech, které tvořily její milostnou korespondenci s Nerudou.
Ještědské prózy:
Vrchol její tvorby. Jsou tvořeny romány Kříž u potoka, Vesnický román, Kantůrčice, Frantina a Nemodlenec. Jedná s o pět příběhů žen, které prožívají konflikt mezi láskou a mravní povinností. V závěru vítězí odpovědnost. Díla se snaží být realistická, ale jsou v nich ještě patrné zbytky romantismu.
Kříž u potoka – Kletba rodiny Potockých je překlenuta hlavní hrdinkou Evou.
Vesnický román – Hlavní postavou je Antoš. Pracuje na statku a z rozumu si vezme o dvacet let starší statkářku. Ta na něj postupně začne žárlit. Její žárlivost se ještě prohloubí v okamžiku, kdy na statek nastoupí děvečka Silva. Rychtářka zemře, ale Silva si Antoše nevezme a stane se jeptiškou.
Frantina – Frantina je prototypem silné rázné ženy. Ve vesnici se ji zvolí za starostku. Jedinou její láskou je velitel bandy lupičů. Než aby jej ale musela vydat soudu, tak ho raději sama zabije.
Hubička – Povídka o lásce Vendulky a Lukáše. V úpravě Elišky Krásnohorské libretem k Smetanově opeře.
Pražské obrázky:
Černý Petříček – Povídka z pražského prostředí z doby autorčina mládí. Odlišuje se od ostatních, protože hlavní hrdinkou žena nectnostná. Stázčina matka odmítne jejího ženicha. Stázička s ním odchází, ale za nějaký čas se vrátí sama, nemocná a s dítětem. Umírá a její matka se o jejího syna stará.
Zvonečková královna – Román s historickou tématikou z josefínské doby.
První Češka
Jakub Arbes – Narodil se a žil v Praze. Vystudoval techniku, což se promítá v jeho díle. Znal se s Nerudou. Byl novinářem. Zajímal se o sociální problémy. Je autorem romanet.
Sociální tématika:
Kandidáti existence – Román ovlivněný utopickým socialismem. Pokus o pomoc dělnictvu.
Štrajchpudlíci – Román o tiskařských dělnících z pražských barvíren kartounů.
Romaneta:
Svatý Xaverius – Romaneto o domnělé záhadě obrazu v malostranském kostele sv. Mikuláše.
Newtonův mozek – Romaneto o stroji rychlejším než světelný paprsek. Protiválečně zaměřeno.
Sivooký démon – Romaneto.
romaneto – Kratší prózy s tajemným až strašidelným dějem, ale s logickým vysvětlením

Žádné komentáře:

Okomentovat