Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

František Hrubín

František Hrubín – Narodil se v Praze. Dětství a mládí prožil s rodiči v Lešanech, v rodišti své matky. Krajem jeho díla je Posázaví – Lešany a Třeboňsko. Po maturitě a po nedokončených vysokoškolských studiích pracoval až do konce druhé světové války jako knihovník Městské knihovny v Praze. Poté se věnoval spisovatelské práci, byl nakladatelským redaktorem a krátce působil na ministerstvu informací. Do literatury vstoupil ve 30. letech. Psal lyriku, lyricko-epické verše, básně a říkadla pro děti, pohádky, prózu, dramata, eseje a literární medailony. Překládal z francouzštiny, němčiny a ruštiny. V jeho tvorbě je patrný vliv impresionismu, zejména v lyrice a v dramatické tvorbě, a vliv poetismu, např. v tvorbě pro děti. Ovlivněn byl i Zahradníčkovou katolickou poezií.
Tvorba v 30. letech:
Autorův vstup do literatury. V jeho sbírkách převládá milostná a přírodní lyrika. Vyslovuje zde předtuchu války. Krásná po chudobě a Země po polednách – Sbírky básní.
Tvorba za okupace:
Autor píše intimní a meditativní poezii a verše pro děti. Motivy země jsou pro něj jedinou jistotou.
Včelí plást a Cikády – Sbírky básní.
Jobova noc – Poéma. Zobrazuje svár vize staré a nové země. Autor zde vytvořil symbolickou postavu Joba. V sobě chce Joba překonat a stát se básníkem nové země. Celá poéma je završena prokletím staré země.
Hirošima – Lyrickoepická báseň. Reagovala na svržení atomové pumy na Hirošimu. Dominuje zde myšlenka, že od chvíle, kdy byla svržena první atomová bomba na obydlené město, visí nad lidstvem hrozba dalších takových zásahů. Skladba byla tehdejší literární kritikou označena za knížku temnou, bezvýchodnou a byla odmítnuta.
Poválečná tvorba:
Romance pro křídlovku – Tato poéma vypráví o básníkově první lásce a vzpomíná na umírání autorova dědečka. Je přesně datovaná na 28. srpna 1930. Mladý František sedí v otevřeném okně za letní noci a bdí, protože hlídá umírajícího dědečka a také proto, že se poprvé doopravdy zamiloval. Poznal Terinu, děvče od kolotoče. Vzplanutí k ní mu dalo zapomenout na smyslné poblouznění k živelné Tonce. Po třech letech Terina přijede opět do Lešan na pouť. Schůzky obou mladých milenců u Sázavy jednou ukončí roztržka, po které už Terina na další schůzku nepřijde. O Terinu navíc usiloval Viktor, který jezdil s Terininou rodinou s kolotočem. Další rok, když přijel kolotoč, Viktor Františkovi sdělil, že Terina v zimě zemřela. Po dvaceti letech se Hrubín setká v hospodě s Viktorem a oba si pak na lešanské návsi zavzpomínali na tu, která z nich kdysi udělala soky. Tehdy básník náhle dospěl tím, že v jeden den poprvé poznal lásku i smrt a tento zážitek z něj udělal básníka. Tato lyrickoepická skladba má také zajímavou kompozici, protože je podobná hudební skladbě. Má sice dějovou osu, ale nesleduje ji přímo. Prolíná se minulost, přítomnost a budoucnost, a tím básník vyjadřuje jednotu celého lidského života a celou hodnotu lásky.
Svit hvězdy zemřelé – Tato skladba je básnický rekviem za zemřelého Františka Halase, v níž současně najdeme i zamyšlení nad smyslem poezie.
Tvorba pro děti:
Zvířátka a Petrovští, Špalíček veršů a pohádek aj.
Dramatická tvorba:
Srpnová neděle a Kráska a zvíře – Divadelní hry

Žádné komentáře:

Okomentovat