Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Michail Jurjevič Lermontov

Michail Jurjevič Lermontov – Básník, dramatik a prozaik. Nebyl oblíbený carským režimem a byl vypovězen na Kavkaz.
Démon – Peoma, ve které filozoficky uvažuje o dobru a zlu. Zlo je podle něj způsobeno bezmocností dobra. Tím vysvětluje tragický osud ušlechtilých romantických hrdinů. Démon je vyhnán z ráje a odsouzen k věčné samotě bez lásky, protože se vzepřel Bohu. Při bloudění se zamiluje do kněžny Tamary, která má před svatbou. Démon způsobí smrt ženicha a začíná Tamaru pronásledovat. Ta před ním utíká do kláštera v kavkazských horách. Démonovi se nakonec podaří Tamaru přesvědčit o své lásce. Políbí ji a ona umírá. Tamařina duše se dostává do ráje a Démon zůstává bez lásky sám.
Hrdina naší doby – Psychologický román, který se věnuje aktuálním otázkám. Mladý aristokrat Pečorin, který se cítí být povznesen nad ostatní, marně hledá smysl vlastní existence. Štěstí nenachází ani v lásce ke krásné dívce Bele, jíž se brzy nabaží. Stejně tak není schopen opětovat přátelství svého druha. Cestuje po světě a stává se “zbytečným člověkem“.
Polsko
Adam Mickiewicz – Aktivně se účastnil hnutí za osvobození své země. Polsko tehdy bylo rozděleno mezi Prusko, Rusko a Rakousko. Většinu svého života proto prožil ve vyhnanství v Rusku a v emigraci v západní Evropě.
Konrád Wallenrod – Básnická povídka. Vypráví příběh Litevce, který, přestože patří k řádu německých rytířů, mstí svůj pokořený národ.
Pan Tadeáš – Polský národní epos s komplikovaným dějem. Odehrává se mezi drobnými zemany v době Napoleonova tažení do Polska. Ústřední dějovou linií je příběh lásky příslušníků nepřátelských rodů Horešků a Sopliců. Do Soplicova dvora přijíždí ke svému strýci Tadeáš, jenž se zamiluje do Zošky z rodu Horšů. To vyvolá násilnou odvedu od Zoščina příbuzného. Ruský carský oddíl se snaží zjednat pořádek, jsou ale poraženi. Tadeášovi i zemanům hrozí zatčení a odcházejí k francouzské armádě do Polska. Později vychází za dramatických okolností najevo, že smrtelně zraněný mnich, který v Litvě agitoval pro přípravu protiruského povstání, je Tadeášův otec. Chtěl tak odčinit svou vinu, když uražen zabil jednoho z Horešků, který mu nechtěl dát svou dceru za ženu. Dílo končí svatbou Tadeáše a Zošky. Navíc je na Tadeášově panství zrušeno nevolnictví.
Český romantismus
Karel Sabina – Přítel Máchy. Básník, prozaik, novinář a literární historik. Je autorem libret k Smetanovým operám Braniboři v Čechách a Prodaná nevěsta a k opeře V studni od Viléma Blodka. Aktivně se účastnil politického života. Zaujímal krajně levicové stanovisko. Byl vězněn a později působil u tajné policie.
Úvod povahopisný – První podrobná kritická studie o Máchovi.
Oživlé hroby – Román s autobiografickými prvky. Vězeňský deník.
Josef Václav Frič – Básník, povídkář, dramatik a překladatel. Radikální český politik. Vězněn.
Písně z Bašty

Žádné komentáře:

Okomentovat