Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Demokratický proud literatury

Demokratický proud literatury
Karel Čapek – Narodil se v Malých Svatoňovicích v rodině lékaře. Vyrůstal s bratrem Josefem a sestrou Helenou. Vystudoval gymnázium a filozofickou fakultu Karlovy Univerzity. Studoval i v Berlíně a Paříži. Od roku 1921 až do konce života byl redaktorem Lidových novin. S manželkou Olgou Scheinpflugovou nemohl mít děti, a tak hodně cestovali a chovali domácí zvířata.
Dramatické a romantické utopie:
R.U.R. – Drama. Roboti, kteří převzali veškerou lidskou práci, se vzbouří. Lidstvo je vyhubeno až na stavitele Alguista, který dostane za úkol obnovit zničený recept na výrovu robotů. Ten před smrtí zničila jeho manželka. Nepodaří se mu to, ale zjistí velkou lásku mezi dvěma roboty: Primusem a Helenou. Zbyli samotní a nechtějí nechat „operovat“ jeden druhého. Stávají se lidmi a civilizace začíná opět od začátku.
Věc Makropulos – V tomto utopickém dramatu Čapek řeší délku lidského života. Dochází k závěru, že extrémní délkou života by se člověk odličtil, duševně a citově odumřel.
Ze života hmyzu – Divadelní hra. Napsal ji společně s bratrem Josefem. Je založena na alegorii společnosti. Postavou je tulák, který pozoruje dění v říši hmyzu a na jejich chování představuje chování lidí. Svět mravenců přirovnává ke světu armády, motýli ztělesňují přelétavost lidské lásky, chrobáci touhu lidí po majetku. V závěru hry bojuje tulák se smrtí. Sledují ho při tom dva slimáci, kteří představují přetvářku a lhostejnost lidí k osudu druhých.
Továrna na absolutno – Román, v němž dojde k objevu zvláštního karburátoru, který dokáže rozbít atom, ale současně uvolňuje absolutno. Tato síla vyvolává v lidech náboženský fanatismus, jehož důsledkem je válka a ničení.
Krakatit – V tomto románu je řešen problém odpovědnosti člověka za důsledky zneužití vynálezu ing. Prokopa. Ten objevil třaskavinu, jenž by byla schopna zničit celý svět. Ing. Prokop dělá vše pro to, aby zabránil jejímu zneužití.
Válka s mloky – Tento román varuje před fašismem. Děj pojednává o nálezu kapitána van Tocha, který v jedné zátoce objevil zručné mloky, kteří si staví vlastní malá města. Pro jejich schopnosti je začne využívat k lovení perel. Za tuto práci dostávají zbraně a výbušniny, aby se mohli bránit žralokům. V důsledku toho se začnou mloci přemnožovat a utlačovat lidi. Z celé pevniny chtějí udělat mělké šelfové moře a chtějí po lidech spolupráci. Vyžadují dodávky výbušnin, aby mohli nadále rozšiřovat svá území. Lidé se mají odstěhovat do hor, které se podle mloků měli bourat až poslední. Ale nakonec, stejně jako lidé, začnou mezi sebou mloci vést nesmyslné války. Otravují si vodu a úplně se vyhladí žaberním morem. Když voda začne ustupovat ze zaplavených oblastí, lidé se začnou opět vracet na svá území.
Protiválečná a protifašistická dramatická tvorba:
Bílá nemoc – Drama. Doktor Galén si při léčení Bílé nemoci klade podmínku, že Maršál přestane válčit. Porušuje tím ale příkaz lékařského slibu poskytnout pomoc každému nemocnému. Musí proto zemřít. Je ušlapán fanatickým davem. To je v souladu s Čapkovým přesvědčením, že sebelepší jedinec je slabý v boji proti organizovanému zločinu.
Matka – Divadelní hra, ve které autor ukazuje rozdíl mezi mužským a ženským pojetím života. Muž chce řešit nadosobní úkoly, pro ženu je nejdůležitější zachování života. Přesto v závěru dramatu matka posílá svého posledního syna do války bránit malé děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat