Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Česká moderna

Česká moderna
Josef Svatopluk Machar – Básník a satirik. Autor Manifestu České moderny a mluvčí generace Česká moderna. Narodil se v Kolíně, otec byl malířem. Působil jako úředník ve Vídni, ale podílel se na českém politickém a kulturním životě. Před první světovou válkou byl nepřítelem prázdného vlastenectví. Po válce byl názorově rozpolcen a stal se stoupencem krajně pravicové pozice. Odvážně kritizoval církev a měšťáckou lhostejnost, pokrytectví a prázdné vlastenectví. Měl realistický, otevřený a stroze analytický pohled na skutečnost. Kladl důraz na individualismus. Psal realistickou subjektivní a politickou lyriku a veršovanou epiku.
Čtyři knihy sonetů – Sbírka básní, jež evokuje pocit zklamání. Vyjadřuje pocity tehdejší generace.
Sonet o sobě – V této básni autor prosazuje individualismus, dokazuje nelhostejnost a charakterizuje smysl své tvorby.
Sonet o dějinách sonetu – Báseň je otevřenou polemikou o vznešeném rétorickém patosu lumírovců. Autor zde vyjadřuje svůj odpor k bohaté metaforičnosti a zdobnosti. Klade důraz na významovou stránku poezie.
Tristium Vindobona (Žalozpěvy z Vídně) – Sbírka politické lyriky. Inspirováno Ovidiovými žalozpěvy z vyhnanství. Kritizuje české politiky, pohled do budoucnosti je skeptický. Vypovídá o autorově vřelém vlastenectví a jeho touze po vlasti.
Česká meziválečná próza
František Langer – Dramatik a prozaik, těžiště jeho tvorby je v dramatu. Působil jako lékař v československých legií v Rusku.
Obrácení Ferdyše Pištory – Tato veselohra pojednává o kasaři Ferdyši Pištorovi. Rozhodne se vykrást trezor v jednom pražském domě. Místo vyloupení kasy ale zachrání z hořícího domu dítě. Stane se slavným a obrátil ke spořádanému životu.
Jaroslav Hašek – Narodil se v Praze v rodině bankovního úředníka, dříve učitele na střední škole. Gymnázium musel opustit pro neprospěch, pak se učil drogistou. Nakonec dostudoval obchodní akademii. Místo v bance brzy opustil a odešel na Balkán pomáhat makedonským povstalcům. Byl několikrát zatčen a byl také na černé listině za svůj anarchismus. Potuloval se po Evropě i po našich zemích a živil se obchodem se psy. Zasahoval u nás do politického dění během voleb. Založil Stranu mírného pokroku v mezích zákona a kandidoval za ni. Jeho volební projevy byly vydány až posmrtně pod názvem Dějiny Strany mírného pokroku v mezích zákona. Za války se dostal na haličskou frontu. Přeběhl na ruskou stranu a skončil jako voják v československých legiích v Rusku. Roku 1918 vstoupil do Rudé armády a nakonec se stal pracovníkem politického oddělení Rudé armády. Redigoval časopisy, psal články a povídky. Do vlasti se vrátil teprve koncem roku 1920 a začal opět žít bohémským životem. Tehdy začal psát svou světoznámou knihu o Švejkovi. Odešel z Prahy do Lipnice a tam roku 1923 zemřel. Již od 18 let se projevil jeho spisovatelský talent a začal publikovat své práce v novinách a časopisech. Jeho dílo zahrnuje velké množství povídek, fejetonů, časopiseckých článků a črt, které zprvu tematicky čerpaly z jeho cest po evropských zemích. Projevuje se v nich Haškův smysl pro životní hodnoty prostého člověka i životní styl vyděděnce. V řadě povídek se vyslovil kriticky proti výchovnému systému v Rakousko-Uhersku, proti církvi, politickým stranám, armádě, byrokracii, degenerované šlechtě, projevům „dobročinnosti“, žurnalistické lži atd.
K jeho nejznámějším povídkovým či satirickým souborům se řadí např. Trampoty pana Tenkráta, Průvodčí cizinců a jiné satiry z cest i z domova, Můj obchod se psy a jiné humoresky, Dva tucty povídek, Tři muži se žralokem, Mírová konference aj.
Už v roce 1912 napsal knihu Dobrý voják Švejk a jiné podivné historky. Tady ještě převládá fantastická groteska nad společenskou kritikou a nad realistickou kresbou typů. V době Haškova působení v ruských legiích vznikla druhá verze Švejka: Dobrý voják Švejk v zajetí. Ta se stala základem jeho nejznámějšího díla. Definitivní verze vznikla až po jeho návratu do Čech. Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války je románová tetralogie, jejíž poslední díl zůstal nedokončen. O dopsání se pokusil jeho přítel Karel Vaněk, ale neúspěšně. Román ilustroval Josef Lada. Román je satirickým obrazem rakouské monarchie a jejího militarismu. Autor vytvořil postavu, jež je ztělesněním lidového rozumu, vtipu, humoru i vytrvalého odporu. Pomocí postavy Švejka vyjádřil Hašek svůj postoj ke světu, armádě a válce. Díval se na válečné běsnění očima prostého člověka, který nechce válčit, naopak touží prožít svůj život v míru. Dokazují to i Švejkova slova při první přestřelce na frontě. Volal směrem k nepříteli: „Nestřílejte, jsou tu lidi!“ Švejk se proti válce brání svou „hloupostí“, doslova vykonává příkazy nadřízených, tím často vyvolává zmatek a ukazuje tak jejich naprostou nesmyslnost. Román nemá pevnou dějovou linii. Skládá se spíše z různých příběhů ze Švejkova života, které vypráví svým kamarádům i důstojníkům. Román začíná, když Švejkova posluhovačka paní Müllerová přináší zprávu, že byl zabit Ferdinand, následník trůnu. Švejk v hostinci U Kalicha rozvádí úvahy o vzniklé situaci. Je zatčen a vyslýchán, lékaři jej nakonec prohlásí za „úředního blba“. Vypukla válka. Švejk má silný revmatismus, přesto bere berle, sedá na invalidní vozík a nechává se paní Müllerovou odvézt na vojnu. Cestou neustále vykřikuje: „Na Bělehrad!“ Nejsměšněji vyznívá to, že je opravdu odveden. Neustále se dostává do nějakých problémů, je často vyslýchán, pobývá i v blázinci. Stává se sluhou feldkuráta Otty Katze. Ten jej však brzy prohrává v kartách a Švejk odchází k nadporučíku Lukášovi. S ním prožívá dobré i zlé. Poté, co ho přivedl do problémů, protože mu obstaral psa, který patřil jeho nadřízenému, je s ním odvelen na ruskou frontu. Na jedné stanici však popíjel a ujel mu vlak. Vydal se tedy za svou jednotkou pěšky. Cestou je zadržen strážníky, kteří jej považují za ruského zvěda. Pomocí alkoholu se ho snaží přimět k přiznání, opijí se však více než Švejk a dokonce nadávají na Rakousko-Uhersko. Po dlouhé cestě se Švejk konečně dostává mezi své, na frontu. V románu vystupuje řada dalších postav, které přispívají k humorné atmosféře díla, např. hladový Baloun, bývalý profesor poručík Dub, ctižádostivý kadet Biegler aj.

Žádné komentáře:

Okomentovat