Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Fjodor Michajlovič Dostojevskij – Jeho tvorbu poznamenal vlastní tragický životní osud. Za účast v pokrokovém hnutí byl odsouzen ke smrti. Nakonec byl omilostněn, ale část svého života strávil ve vyhnanství na Sibiři a ve vězení. Odtud plyne jeho zájem o nejubožejší trpící lidi.
Zločin a trest – Filozofický román. Mladý student Raskolnikov musí z nedostatku peněz přerušit studium. Pro peníze zabije starou lichvářku. Na místě činu se v době vraždy objeví její sestra, a tak ji jako nepohodlného svědka také odstraní. Po vraždě trpí výčitkami svědomí a na podnět své dívky Soni, které se svěřil, se jde dobrovolně udat. Za svůj čin je odsouzen k sedmi letům vyhnanství na Sibiři. Soňa odchází s ním a jejich láska teprve ve vyhnanství dosáhne pravého rozkvětu.
Bratři Karamazovi – Román. Jeden ze tří bratrů zabije svého otce. Celý děj románu je pak o hledání otcovraha.
Idiot – Román o zchudlém šlechtici Myškinovi, kterého okolí pro jeho dobrotu označuje za idiota, ač svou ušlechtilostí vyniká nad ostatními.
Anton Pavlovič Čechov – Zakladatel lyrického a psychologického dramatu. Je autorem dramat Strýček Váňa, Tři sestry, Višňový sad, Smrt úředníka.
lyrické drama – Potlačuje dějovost. Nemá klasickou kompozici, dramatičnost i tragičnost vyrůstá z nitra postav.
Polsko
Henryk Sienkiewicz
Křižáci – Historický román o boji Poláků proti křižákům začátkem 15. století. Zobrazuje bitvu u Grunwaldu.
Ohněm a mečem, Potopa a Pan Wolodyjowski – Trilogie historických románů. Popisuje boje Poláků proti ukrajinským kozákům v 17. století.
Quo Vadis – Román ze starověkého Říma za vlády císaře Nerona, kdy dochází k pronásledování křesťanů.
Norsko
Henrik Ibsen
Peer Gynt – Romanticko – realistická dramatická báseň dostala název podle populární postavy rváče a dobrodruha norských pohádek. Peet Gynt je neschopen zmáhat překážky. Vše sní a promarní. V díle se prolíná pohádkový svět s filozofickými úvahami o životě.
Dánsko
Hans Christian Andersen
Pohádka mého života – V této vzpomínkové próze autor líčí vlastní osudy.
USA
Mark Twain – Novinář a humorista.
Dobrodružství Toma Sawyera a Dobrodružství Huckleberyho Finna – Romány líčící zážitky z dětství. Obsahují kritiku maloměstského života. Využívá hovorového jazyka.
Český realismus
Navazuje na předchůdce realismu od 40. let 19. století. U nás dochází roku 1882 k rozdělení univerzity na českou a německou. Realismus se začíná prosazovat i ve vědě. Vyvstává požadavek na svobodu vědeckého bádání.

Žádné komentáře:

Okomentovat