Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dramatická tvorba

Dramatická tvorba
Jiří Mahen – Vlastním jménem Antonín Vančura. Básník, dramatik, prozaik a novinář. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Tři roky působil jako středoškolský profesor v Hodoníně a Přerově. Roku 1910 odešel do Brna, kde zejména po první světové válce rozvinul činnost jako novinář, divadelník a knihovník. V letech 1918–1922 působil jako dramaturg Národního divadla v Brně. Od roku 1921 až do konce života byl knihovníkem Městské knihovny v Brně. Jeho počáteční tvorba byla ovlivněna anarchismem, pozdější impresionismem.
Jánošík – Toto drama bylo inspirováno autorovými zážitky z cesty na Slovensko.
Mrtvé moře – Drama. Podává obraz boje za svobodu. Námětem je historická látka z 18. století ze života českých bratří. Zobrazuje náboženské i sociální konflikty.
Rybářská knížka – Soubor vzpomínek, poznámek, nápadů a povídek.
Ulička odvahy – Lyrická komedie, ve které se autor blíží dadaistickému a poetistickému programu.
Husa na provázku – Soubor šesti poetistických filmových libret.
Novinářská tvorba
Rudolf Těsnohlídek – Básník, prozaik, novinář a překladatel. Po absolvování gymnázia pokračoval ve studiích na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, studia nedokončil. Poté se sblížil skupinou literátů kolem Stanislava Kostky Neumana a začal být literárně činný. Do jeho života hluboce zasáhla tragická smrt jeho ženy na svatební cestě v Norsku roku 1905. V roce 1906 nastoupil v Brně novinářskou dráhu. Působil v Lidových novinách jako redaktor, později jako referent ze soudní síně. Na svých cestách po Evropě poznal zejména skandinávské země. Z literatur těchto zemí také překládal. V roce 1928 spáchal v Brně sebevraždu. Psal fejetony a soudničky. Je také autorem knih pro děti. Jeho literární tvorbu reprezentují především novinářské romány, v nichž zachytil své dojmy z moravské přírody a svět drobných lidí z brněnského předměstí. Jeho lyrika a básnické prózy odrážejí náladu z konce devatenáctého století a vlastní tragické pocity.
Poseidón, Kolonia Kulejsík a Příběhy poťóchlencovy – Třídílná románová kronika z brněnské periferie. Popisuje všední život drobných postav a figurek v Brně.
Liška Bystrouška – Lyrická pohádka. Leoš Janáček podle ní napsal stejnojmennou operu.
Cvrček na cestách – Próza pro děti.
Eskymo Welzl – Knižní vydání série dopisů se vzpomínkami českého polárníka Eskyma Welzla. Dopisy původně zpracoval pro Lidové noviny.

Žádné komentáře:

Okomentovat