Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

13) Válka ve světové literatuře

13) Válka ve světové literatuře
Vypracování:
Romantismus
Francie
Stendhal – Vlastním jménem Henri Beyle. Je autorem psychologické prózy. Jeho dílo je přechodem mezi romantismem a realismem.
Kartouza parmská – Dvoudílný psychologický román s autobiografickými rysy. Mladý hrdina Fabrizio del Donago, plný ideálů a nadšení, utíká z domova a stane se svědkem Napoleonovy porážky u Waterloo. Rozčarovaný se vrací do Itálie, kde nastupuje dráhu církevního hodnostáře. Později při náhodném milostném dobrodružství zabije člověka a jako vězeň parmské citadely se zamiluje do Klélie, dcery velitele věznice. Ačkoliv se Fabriziovi podaří z věznice utéct, po čase se opět do Parmy vrací a naváže poměr s v té době již provdanou Klélií. Když však umírá nejen milenka, ale i jejich syn, ztratí Fabrizio zájem o kariéru a nalezne útočiště v parmském kartuziánském klášteře.
Polsko
Adam Mickiewicz – Aktivně se účastnil hnutí za osvobození své země. Polsko tehdy bylo rozděleno mezi Prusko, Rusko a Rakousko. Většinu svého života proto prožil ve vyhnanství v Rusku a v emigraci v západní Evropě.
Konrád Wallenrod – Básnická povídka. Vypráví příběh Litevce, který, přestože patří k řádu německých rytířů, mstí svůj pokořený národ.
Pan Tadeáš – Polský národní epos s komplikovaným dějem. Odehrává se mezi drobnými zemany v době Napoleonova tažení do Polska. Ústřední dějovou linií je příběh lásky příslušníků nepřátelských rodů Horešků a Sopliců. Do Soplicova dvora přijíždí ke svému strýci Tadeáš, jenž se zamiluje do Zošky z rodu Horšů. To vyvolá násilnou odvedu od Zoščina příbuzného. Ruský carský oddíl se snaží zjednat pořádek, jsou ale poraženi. Tadeášovi i zemanům hrozí zatčení a odcházejí k francouzské armádě do Polska. Později vychází za dramatických okolností najevo, že smrtelně zraněný mnich, který v Litvě agitoval pro přípravu protiruského povstání, je Tadeášův otec. Chtěl tak odčinit svou vinu, když uražen zabil jednoho z Horešků, který mu nechtěl dát svou dceru za ženu. Dílo končí svatbou Tadeáše a Zošky. Navíc je na Tadeášově panství zrušeno nevolnictví.

Žádné komentáře:

Okomentovat