Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7) Romantismus ve světě a u nás

7) Romantismus ve světě a u nás
Vypracování:
Období 1. poloviny 19. století je dobou velkých změn. V roce 1789 padla Bastila a začala Velká francouzská revoluce. Roku 1848 propukla revoluce i v Čechách. Revoluční ideály nebyly zcela splněny. Došlo k napoleonským válkám. V mnoha zemích byly nastoleny policejní režimy. Lidé proto byli nespokojení.
Díky těmto událostem autoři ve svých dílech často unikají z reálného světa do vlastního nitra. Je opěvována minulost, důraz je kladen na city a fantazii. Častá je rozporuplnost, např. sen X skutečnost, jedinec X společnost, krása X ošklivost apod. Postavy jsou často nějakým způsobem výjimečné, např. fyzicky, sociálně atd. Díla jsou mnohdy ponurá a pesimistická. Častým tématem je nešťastná láska. Vznikají nové estetické hodnoty. Autoři mají subjektivní vztah ke skutečnosti. Dochází k prolínání různých žánrů. Oblíbená je zejména poezie, konkrétně lyricko-epické básně, balady, dramatické básně a veršované povídky a romány. V próze to jsou především historické povídky a romány.
Autoři se dělí na aktivní, kteří vystupovali proti režimu, a pasivní, kteří před realitou unikali do svých snů.
Světový romantismus
Německo
Bratři Jakob a Willhelm Grimové – Měli kladný vztah k lidové tvorbě a germánské mytologii. Na jejich motivy vydali německé lidové pohádky.
Anglie
George Gordon Byron – Šlechtického původu. Byl donucen opustit Anglii, a proto cestoval proto po Evropě. Umírá v Řecku na malárii.
Childe Haroldova pouť – Toto dílo s autobiografickými rysy popisuje putování hlavního hrdiny po Evropě, zvláště do Řecka. Je zde patrný kontrast autorova obdivu k slavné minulosti a přírodě s kritikou současné nesvobody a tyranství. V tomto díle se vyskytuje tzv. byronismus.
Džaur – Romantická básnická povídka. Vypráví příběh korzára, který je špatný kvůli svému okolí.
Korzár – Romantická básnická povídka.
Don Juan – Básnická povídka o Donu Juanovi. Ten je zde vykreslen jako nešťastný člověk, který nemůže najít lásku.
Kain – Dramatická báseň. Autor zde obhajuje Kaina a vinu za jeho čin dává jeho okolí.
Manfred – Dramatická báseň.
byronismus – Spor hrdiny se světem. Osamocený boj za svobodu proti tyranům. Světabo.
Percy Bysshe Shelley – Měl nešťastný život. Jeho manželka Marry Schellyová psala horory. Je autorkou Frankensteina.
Odpoutaný Prométheus – Lyrická dramatická báseň. Převyprávění staré antické báje o Prométheovi, který se vzepřel bohům a přinesl lidem oheň. Je zde zobrazen kontrast lidskosti a božské tyranie. Autor věří v konečné vítězství dobra.

Žádné komentáře:

Okomentovat