Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Imaginativní próza

Imaginativní próza
Vladislav Vančura – Český prozaik, dramatik a filmový režisér. Původním povoláním lékař. Jeho prozaické dílo vychází z experimentálního a expresivního pojetí. Vyznačuje se hledáním nových forem, osobitým slohem a jazykem, zejména v typické větné periodě a v lexikálních archaismech. Byl popraven gestapem po atentátu na Heydricha.
Pekař Jan Marhoul – Baladicky laděný román o benešovském pekaři – prostém, pracovitém, obětavém a bezelstném člověku, plném naivního optimismu. Jeho dobroty je zneužíváno, jeho lidskost je ostatními považována za bláznovství. Dával lidem na dluh, půjčoval peníze, obdarovával bližní, až zcela zchudl a zemřel jako žebrák. Hlavní představitel se nehodí do světa chladné vypočítavosti, zištnosti a kruté bezcitnosti. Obžaloba světa peněz je vyjádřena aktivním vypravěčem, který stále apeluje na čtenáře patetickými výzvami a komentáři. Je zde patrný vliv proletářského umění.
Pole orná a válečná – Román. František Řeka, zemědělský dělník na šlechtickém velkostatku, je mdlého rozumu, skutečný debil podle lékařských měřítek. Navíc vrah, jehož zločin však nebyl nikdy odhalen. Jako vozataj se ocitne na frontě a teprve tady poprvé má dojem, že se vyrovná všem lidem kolem sebe. Získá uniformu s lesklými knoflíky, nikdo se mu neposmívá a pořád se něco zajímavého děje. Od ostatních se liší snad jenom tím, jak je spokojen a jak se mu válka líbí. Nakonec je ve válce zabit. Jeho ostatky nemohou být identifikovány, a tak jsou s všemi vojenskými poctami pohřbeny do hrobu neznámého vojína, ke kterému chodí vzdávat čest padlým ti, kdo válečné peklo přežili.
Markéta Lazarová – Tento baladicky laděný román je umístěn do mladoboleslavského kraje za dob loupeživého středověku. Tragický příběh vášnivé lásky a nenávisti se mísí se sporem dvou rodin loupeživých rytířů. Došlo mezi nimi k roztržce v době štvanic královských vojáků na loupežníky. Markéta, dcera Lazara z Obořiště, je otcem zaslíbená Bohu. Zamilovala se ale do rváče Mikoláše z nepřátelské rodiny Kozlíka z tvrze Roháčku. Se zbojníky prožívá lásku i boje. Druhou dvojici tvoří hraběcí syn Kristián, který je zajatý Kozlíkem, a Kozlíkova dcera Alexandra. Alexandra Kristiána zabije v domnění, že ji nemiluje. Většina Kozlíkových dětí je v boji s hejtmanovým vojskem pobita, Kozlík i Mikoláš jsou popraveni. Přes krutost a tragiku je život zobrazen jako překrásný, protože je nezničitelný a láska je silnější než smrt. Obě dívky jsou totiž těhotné. Autor popsal renesanční typy lidí, promlouvá k sobě, postavám a čtenářům.
Útěk do Budína – Román.
Konec starých časů – Román.
Tři řeky – Román.
Rozmarné léto – Humoristická novela. Idylický stereotyp lázeňského městečka Krokových Varů je nakrátko narušen příjezdem kouzelníka Arnoštka a jeho krásné chráněnky, provazolezkyně Anny. Po artistickém vystoupení se marně snaží získat její přízeň tři starší přátelé – plavčík a majitel lázní Antonín Důra, milovník poezie a klasiků kanovník Roch a major Hugo. Manželka Antonína Důry se zamiluje do kouzelníka Arnoštka a na chvíli se k němu nastěhuje. Zklidnění a vystřízlivění nastane až po odjezdu komediantů. Je tak odkryta omezenost a pasivita maloměsta. Komický účinek je vyvolán užíváním knižních a spisovných výrazů. Je zde patrný vliv poetismu.
Luk královny Dorotky – Povídka.
Obrazy z dějin národa českého – V tomto historickém pásmu autor vyzdvihuje význam národní minulosti. Cílem je posílit národní sebevědomí. Je užit dokonalý jazyk.
Jezero Ukereve – Drama z afrického prostředí. Je namířeno proti kolonialismu.
Josefina – Divadelní veselohra. Námět podobný Pygmalionu, děj se odehrává v prostředí konzervatoře.
Kubula a Kuba Kubikula – Pohádková kniha pro děti.

Žádné komentáře:

Okomentovat