Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Jaroslav Havlíček

Jaroslav Havlíček – Český romanopisec a povídkář, významný představitel psychologické prózy. Autor řady povídek, novel a románů pesimistického zabarvení, často se silným romantickým akcentem. Působil jako bankovní úředník v Praze. Některé jeho romány a povídky byli zfilmovány. Patřil mezi nejvýznamnější talenty naší prózy z období války. Vyvíjel se od naturalismu k psychologickému románu, jenž těžil z maloměstského prostředí a duševního světa všedních hrdinů.
Neviditelný – Tento román je považován za umělecky nejdokonalejší. Vypráví pochmurný příběh o dědičném šílenství měšťanského domu Hajnů, do něhož se přižení sobecký a chladnokrevně vypočítavý Petr Švejcar. Střetává se však s degenerovaným člověkem, členem rodiny, který zasahuje do jeho vlastního osudu. Ten se totiž domnívá, že je neviditelný a naruší manželské soužití obou mladých lidí. Petrovi se hroutí plány a nakonec ani on neujde zhoubě rodu. Nejprve ztrácí ženu a duševně je postižen i jeho syn. Autor jeho skutky neomlouvá a v závěru románu nacházíme hlavního hrdinu Petra jako člověka zpustošeného a bez jakékoli životní perspektivy. Dílo bylo zfilmováno pod názvem Prokletí domu Hajnů.
Petrolejové lampy – Děj románu se odehrává na malém městě. Hlavní postavou je Štěpka Kiliánová. Pochází sice z bohaté rodiny, ale marně touží po manželství a po dětech. Nikdo ji nechce, protože je nehezká, postrádá dívčí půvab a má společensky neotesané chování. Útěchy se jí dostává na matčině rodném statku, který vedou bratranci Jan a Pavel Malinovi. Pavel nedokončí studia, zahálí, zvyšuje dluhy a nakonec se dává k armádě. Stane se z něho prostopášný důstojník, který pouze pije, hýří a hraje karty. Nakonec je kvůli dluhům propuštěn. Nechce však pracovat na statku a pokračuje v rozmařilém životě. Z vypočítavosti se ožení se Štěpkou, která touží po sňatku a po dětech. Brzy po svatbě se však dozvídá, že se s ním dětí nikdy nedočká, neboť trpí zesilující paralýzou v důsledku nakažení syfilidou. Pavel nakonec zešílí. Teprve po jeho smrti čeká Štěpku nový život s Janem Malinou.
Helimadoe – Tento román zachycuje formou retrospektivního vyprávění dospívání chlapce Emila z bohaté maloměstské rodiny v muže. Název románu je sestaven ze začátečních písmen jmen pěti dcer (Helena, Lída, Marie, Dora a Ema) ovdovělého a podivínského vesnického lékaře. Ten diriguje život svých dětí a přiděluje jim povinnosti v pravidelných turnusech. Emil přicházel do rodiny lékaře na pravidelné prohlídky po těžké nemoci a zahořel pubertální láskou k o řadu let starší Doře. Ta jediná ze všech sester uskutečnila svůj sen o dobrodružném životě, když opustila domov s potulným kouzelníkem. Na její místo nastoupila nejmladší Ema a vše běželo postaru. Celý román je vzpomínkou na uplynulé mládí a na lásku.

Žádné komentáře:

Okomentovat