Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant – Bohatý šlechtic žijící v Normandii. Píše povídky i romány. Ve společnosti je oblíbený, ale ke konci života se zbláznil a umírá v blázinci.
Povídky z Normandie – Sbírka povídek.
Kulička – Povídka, jejíž děj se odehrává za války Francie s Pruskem. Několik lidí jede ve vlaku, který je přepaden Prusy. Velitel Prusů je ochoten vlak propustit, pokud mu bude Kulička po vůli. Lidé mají strach o život, a proto na prostitutku Kuličku naléhají, aby pruskému důstojníkovy vyhověla. Ta nejdříve nechce, ale nakonec se lidmi z vlaku nechá umluvit. Vlak je propuštěn, ale místo vděčnosti osazenstvo vlaku Kuličkou nadále opovrhuje.
Miláček – Román se šťastným koncem vypráví o pařížském novináři, který ke svému rychlému společenskému vzestupu bezohledně využívá žen.
Émile Zola – Představitel naturalismu. Psal díla beletrii i teoretická díla – experimentální román.
Tereza Raquinová – Román. Tereza je sirotek. Vychovává jí teta, která chce, aby si vzala jejího syna. Ona to udělá. Zamiluje se ale do Pařížana a společnými silami se zbaví Terezina manžela. Vraždu si vyčítají, nemohou spolu vydržet a navzájem se začínají nenávidět. Nakonec se zabijí.
Rougon-Macquartové – Románový cyklus.
Zabiják – Hlavní hrdinkou je Gervaisa, která přichází z venkova do Paříže. Její manžel je hodný člověk až do chvíle, kdy spadne ze střechy a vážně se zraní. Následkem zranění a dlouhé nečinnosti při léčení se z něj stane alkoholik a postupně propije všechny peníze. Gervaisa je nešťastná a ze žalu také začne pít. Z jejich dcery Nany se stane prostitutka a manžel umírá v blázinci.
Nana – Román volně navazuje na Zabijáka. Vypráví o dalších osudech prostitutky Nany.
Germinal – Román.

Žádné komentáře:

Okomentovat