Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Anglie

Anglie
Charles Dickens – Žil v chudých poměrech. Jeho otec a později celá rodina byla vězněna pro dluhy. Od 12 let si vydělával v dílně na leštidla bot. Ve svých dílech se zabývá převážně sirotky a dětmi bez domova.
Oliver Twist – Román vypráví příběh osiřelého chlapce Olivera, jenž je vychováván v chudobinci. Nejen zde, ale i při pozdějším učení u hrobníka musí snášet křivky, ústrky, bezpráví a hlad. Po útěku do Londýna se Oliver nevědomky dostává do zločinecké party, kterou vede starý a prolhaný Žid Fagin. Při jedné ze zlodějských výprav je zadržen nevinný Oliver, pro kterého je dráha zločinu morálně nepřijatelná. Před rozsudkem zachrání Olivera pan Brownlow, ale bývalá zlodějská banda Olivera opět unáší. Důležitou postavou bandy je učitel zlodějských dovedností Ferina Lišák. Ten zasvěcuje Olivera do svého řemesla. Při dalším přepadení je Oliver zraněn, a tak se ho ujímá Róza, schovanka paní Maylievové. Posléze se ukáže, že je Oliverovou tetou. Oliverův původ odhalí Nancy, někdejší společnice lupiče Billa. Toto zjištění ji ale stojí život, když ji právě Bill zavraždí. Do případu je zapleten i obecní slouha Bumble. Ten je nakonec spravedlivě odsouzen a dožívá v chudobinci, jemuž kdysi krutě vládl. Vrah Nancy umírá na útěku, vůdce bandy Fagin je popraven. Oliver se stává adoptivním synem a dědicem laskavého Browlowa.
David Copperfield – Román.
Kronika Pickwickova klubu – Humoristický román, který podává svědectví o tehdejší Anglii. Zaujímá kritický postoj k jejím institucím. Obsahuje úsměvný humor. Samuel Pickwick je maloměšťák, ale v jádru dobrý člověk, který trpí přehnaným přesvědčením o své důležitosti. Společně se svým sluhou cestují po Anglii za dobrodružstvím. Na svých toulkách se dostanou i do vězení. Původně komická figurka Pickwicka se postupně mění v charakterního hrdinu. V díle se objevuje i lidový jazyk.
Rusko
Nikolaj Vasiljevič Gogol
Revizor – V tomto díle autor kritizuje lidskou hloupost, úplatkářství, podlézavost a pokrytectví. Podvodník Chlestakov přijede do města, kde je místními občany mylně pokládán za očekávaného revizora. Lidé ho obskakují, posluhují mu a nosí mu úplatky. Když se přijde na to, že Chlestakov žádným revizorem není, ten zbaběle prchne. Díky příjezdu skutečného revizora zůstane nedopaden.
Mrtvé Duše – Román je svědectvím otřesného ruského nevolnictví. Hlavní hrdina statkář Čicikov bohatne na kupčení s mrtvými nevolníky. Zesnulí jsou vepisováni na seznam živých, a tím za ně Čičikov zdarma získává půdu v řídce zalidněných oblastech.
Taras Bulba – Povídka.
Lev Nikolajevič Tolstoj – Jeden z nejbohatších spisovatelů. Celý život prožil na venkově. Rád experimentoval. Snažil se o reformy ve společnosti, zakládal školy a školky. Ostatní šlechtici ním pohrdali. Měl rád Chelčického.
Vojna a mír – Čtyřdílná historická epopej z období napoleonských válek. Vyskytuje se zde na 250 postav. Dílo popisuje skutečné historické události, např. bitvu u Slavkova, tažení na Moskvu a Napoleonův ústup, a také některé reálné postavy, např. Napoleona a generála Kutuzova. Děj se soustředí na postavy Andreje Bolkonského a Pierra Bezuchova. Oba jsou aristokraté a intelektuálové. Zatímco Bolkonskij je energický a střízlivý, Bezuchov je idealistický snílek, jenž se zaobírá filozofickými otázkami o smyslu života. Bolkonskij se zamiluje do Nataši Rostové, ale je vážně raněn v bitvě u Slavkova. Nakonec jí umírá v náruči a Nataša najde útěchu, porozumění a lásku u staršího Bezuchova. Posléze se za něj provdá.
Anna Karenina – Anna je sice dobře vdaná, ale zamiluje se do mladého hezkého Vronského. O svém milenci se zmíní manželovi a odchází se svým milencem z Petrohradu. Vronsky ale Annu zdaleka nemiluje tak, jak si ona vysnila, a proto z nešťastné lásky skočí pod vlak. Manželé Levinovští spolu naopak žijí šťastně a spokojeně.

Žádné komentáře:

Okomentovat