Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Impresionistická přírodní lyrika

Impresionistická přírodní lyrika:
Květy intimních nálad – Sbírka básní.
U řek – Tato báseň je lyrickou krajinomalbou. Pomocí barevných odstínů a subjektivní nálady zachycuje okamžik. Báseň není objektivním obrazem krajiny. Autor do ní promítá své duševní stavy, melancholii a smutek.
Z mého kraje – Sbírka básní. Autor v ní vyjadřuje svůj citlivý vztah k rodnému kraji. Dobře je zde patrna barevnost a básníkův smysl pro odstíny a detaily přírodních proměn. Objevuje se zde projev sociálního cítění v popisu chudoby a drsnosti krajiny.
Soucit a vzdor – Sbírka básní. Je výrazem revolty, odporu a vzpoury.
Zlomená duše – Sbírka básní psaná formou volného verše. Objevuje se zde kontrast snu a skutečnosti. Básník vyjadřuje svůj pocit, že každá radost musí být vykoupena hořkostí a smutkem.
Symbolistická poezie:
Ještě jednou se vrátíme – Sbírka básní.
Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy – Obsahově neurčitá báseň. Využívá náznakovost. Snaží se čtenáři vsugerovat pocit, náladu okamžiku. Objevují se zde dva okruhy motivů. Ústřední je motiv sadu, vedlejší motiv plavby. Oba jsou časově určeny ročním obdobím: jarem a podzimem. Ty jsou symbolickými obrazy pro vyjádření duševního stavu lyrického hrdiny. Nejedná se o přírodní, ale o intimní lyriku.
Údolí nového království – Tato sbírka je vrcholem individualismu. Představuje vidinu budoucí společnosti.
Zpěvy domova – Tato sbírka je reakcí na první světovou válku. Autor se zde vyznává ze svého vztahu k národu a domovu a vyjadřuje svůj odpor k válce.
Próza:
Ivův román, Výpravy chudých, novela Pankrác Budecius kantor
Otokar Březina – Vlastním jménem Václav Jebavý. Symbolista, představitel České moderny. Narodil se v Počátkách. Jeho otec byl obuvníkem. Jeho mládí bylo trpké, oba rodiče mu zemřeli v jednom týdnu. Stal se učitelem a působil v Nové Říši na Moravě a v Jaroměřicích nad Rokytnou. Žil v ústraní a setkával se jen se svými žáky a blízkými přáteli. Byla mu nabídnuta profesura v Brně, tu ale odmítl. Jeho myšlenkový vývoj prošel od pochmurných nálad až k sociální humanitě. Byl přesvědčen o existenci nadpozemské skutečnosti. Odvrátil se od pozemského života a navazoval kontakt s duchovním světem. V jeho dílech je patrné napětí mezi pozemským světem a metaforickými představami. Psal bohatým jazykem, užíval náboženské pojmy a parafráze Bible. Hojně užíval symbolů a metafor. Verše se vyznačují hudebností.
Tajemné dálky – Sbírka básní.
Moje matka – V této básni je ústřední postavou je sám autor. Zpovídá se z bolestných zážitků a vyjadřuje svůj hluboký vztah k mrtvé matce. Trpí pocitem samoty.
Svítání na západě – Sbírka básní. Západem je myšlena smrt, která je vykoupením z pozemského utrpení.
Tys nešla – Báseň vyznačující se neurčitostí tématu.
Větry od pólů – Tato sbírka je vrcholem abstrakce. Autor se v ní filozoficky zamýšlí nad smyslem života.
Stavitelé chrámů a Ruce – Sbírky básní. Spojují člověka s vesmírem. Projevuje se zde autorova víra v optimističtější budoucnost. Podává mlhavou představa o sbratření lidstva.
Hudba pramenů, Skryté dějiny – Knihy esejí.
Karel Hlaváček – Představitel české dekadence. Je znám především jako autor náladových, melancholicky teskných a zádumčivých veršů, jež se vyznačují dokonalou zvukovou kvalitou. Působil ve skupině okolo časopisu Moderní revue. Zde publikoval nejen svou dekadentní a symbolickou lyriku, ale vycházela zde také řada jeho kreseb, portrétů a ornamentací. Předčasně zemřel na tuberkulózu.
Pozdě k ránu – Sbírka básní. Obsahuje pocit melancholie, zmaru a marnosti.
Mstivá kantiléna – Sbírka dvanácti balad, které zobrazují revoluční povstání nizozemských geusů. Geusové byli zchudlí potomci holandských rytířů a povstali proti španělské nadvládě v 17. století. Tato sbírka je považována za jeden z vrcholů českého symbolismu.
Svou violu jsem naladil co možno nejhlouběji – Zejména tato báseň výrazně ovlivnila vývoj českého verše, především co se týká jeho hudebnosti. Ta byla dosažena zdůrazněním zvukové i významové funkce rýmu, využití zvukovosti hlásek a opakováním slov.

Žádné komentáře:

Okomentovat